12 ، Shawwal ، 1445 ھ

Welke Madhab moet ik volgen?

woensdag, 15 november 2023  |   Leestijd: 2 minuten

Vraag:

Welke Madhab moet ik volgen? Wat is de beste Madhab?

Antwoord:

Leken zijn niet verplicht om een bepaalde madhab te volgen, en hun madhab is de madhab van de moefti die ze om advies vragen. Dit is iets waar de overgrote meerderheid van de geleerden van de verschillende madhahib1 het over eens is.

Integendeel, studenten van kennis moeten wel een specifieke madhab volgen, en ze zullen geen echte vooruitgang boeken, noch zullen ze vaardigheid in fiqh bereiken als ze er geen volgen. Vervolgens moeten ze ook de mu'tamad2 van hun gekozen madhab volgen zoveel als ze kunnen. Verder moeten ze het niet alleen bestuderen, maar ook in praktijk brengen, want studeren zonder praktijk is onzinnig. 

De persoon die een madhab volgt, die slechts in een beperkt aantal gevallen afwijkt van de mu'tamad, kiest zeker de veiligere kant als het gaat om zijn religie. Bovendien wordt deze persoon zeker verondersteld zichzelf te onderwerpen aan een betere standaard van religies, in tegenstelling tot iemand die niet de tijd heeft genomen om een madhab te leren en alleen de mening volgt van de moefti die hij vraagt.


  1. meervoud van madhab
  2. Algemeen vastgesteld en goedgekeurd standpunt


DenizTezcan.nl en alle aan DenizTezcan.nl gelieerde partijen zijn tegen geweld en alle overige illegale activiteiten. Iedereen die geweld of illegale activiteiten suggereert of promoot in de comments zal permanent worden verbannen.

Iets te delen?

Door op verstuur te klikken ga je akkoord met de privacy policy